Sähkösopimus – Valitse sopivin sähkösopimus kotiisi 

Sähkösopimuksella viitataan nimensä mukaisesti sähköyhtiön kanssa solmittuun sopimukseen, jolla sähköyhtiö toimittaa sähköenergiaa pyytämääsi osoitteeseen sopimusehtoja noudattaen.

Sähkösopimus
Sähkösopimus tarvitaan näidenkin lamppujen valaisuun.

Sähkösopimukseen tulee kirjata ylös muun muassa sähkösopimuksen tilaaja/maksaja ja tämän henkilötiedot, sähkön hinta sekä sähkösopimuksen voimassaoloaika (määräaikaisuus tai toistaiseksi voimassa oleva). Sähkön tilaaja ja sähkön toimittaja sitoutuvat sähkösopimuksessa kullekin kirjattuihin velvollisuuksiin.

Sähkönsiirto ei kuulu hintaan

On syytä huomioida, että sähkönsiirrosta veloitettavat paikalliset maksut ja sähköverot laskutetaan erikseen. Tästä syystä saat aina kaksi sähkölaskua, ellet ole solminut sähkösopimusta sähkönsiirrosta vastaavan alueellisen toimijan kanssa.

Sähköenergiaa koskevan sähkösopimuksen voi puolestaan solmia minkä tahansa kotimaisen sähköyhtiön kanssa, jos osoitteesi sijaitsee manner-Suomessa. Tästä syystä sähköenergian osuus sähkön kokonaishinnasta on myös mahdollista kilpailuttaa.

Millainen sähkösopimus sopii minulle?

Luonnollisesti ensimmäinen asia, johon jokainen varmasti kiinnittää huomiota on sähkön hinta. Sähkön hintaan vaikuttavat kuitenkin useat eri tekijät, joihin kannattaa tutustua huolella ennen lopullisen sähkösopimuksen solmimista.

Tutustu hinnoittelutapoihin huolella

Näin ollen on tärkeää, että tutustut huolella sähkön eri hinnoittelutapohin (esim. kausisähkö, yösähkö), mahdollisiin tarjoushintoihin, sähköenergian tuotantotapaan (esim. ympäristöystävällinen energia) sekä sähkösopimuksen voimassaoloaikaan, sillä monet sähköyhtiöt tarjoavat määräaikaisia sähkösopimuksia edullisemmin juuri siitä syystä, ettei määräaikaista sopimusta ole mahdollista irtisanoa ilman lisäkuluja kuin muuton yhteydessä.

Lue sopimusehdot!

Huomioi sähkösopimuksen valinnassa aina myös sopimuksen ehdot hintamuutosten varalta! Jotkut sähköyhtiöt koittavat harhaanjohtaa asiakkaitaan tarjoamalla halpaa aloitusta sähkösopimukselle, mutta nostavat hinnan myöhemmin. Aiheesta on olemassa myös virallinen ohjeistus, mutta hinnan muuttaminen on tästä huolimatta mahdollista.

Kun ottaa huomioon kaikki nämä muuttujat, uuden sähkösopimuksen löytäminen voi tuntua haastavalta. Edullisimman sähkösopimuksen löydät kuitenkin helpoiten vertailemalla eri sähköyhtiöiden tarjoamia sähkösopimuksia toisiinsa.

Sähköyhtiöiden vertailu auttaa sinua selvittämään, minkä sähköyhtiön sähkösopimus on vuositasolla kaikkein edullisin riippumatta siitä, millaisia hinnoittelumenetelmiä kussakin sähkösopimuksessa on käytetty.

Näin valitset itsellesi sähkösopimuksen

Selvitä sähkönkulutus

01

Ensimmäinen asia sähkösopimuksen valinnassa on sähkönkulutuksen selvittäminen. Kulutus riippuu asumismuodosta. Yleensä parhaan vastauksen löydät eri sähkönkilpailutussivustoilta, jotka kertovat arvioidun vuosikulutuksen kun kerrot asumismuotosi.

Vertaa sopimukset

02

Kun tiedät suunilleen asuntosi vuosikulutuksen, voit helposti vertailla eri sähkösopimusten hinnat. Hintoja ei kannata vertailla manuaalisesti, vaan vertailuun voi käyttää sähkönkilpailutukseen erikoistuneita sivustoja. Nämä sivustot löytävät halvimman sopimuksen puolestasi.

Tilaa sähkösopimus

03

Löydettyäsi halvimman sähkösopimuksen voit siirtyä tilaamaan sopimusta. Sähkösopimuksen tilaaminen onnistuu helposti netissä, eikä aikaa kulu operaatioon paria minuuttia kauempaa.

Miten tilaan uuden sähkösopimuksen?

Uuden sähkösopimuksen tilaaminen onnistuu helposti sähkösopimusten vertailun yhteydessä. Jos vertailu on tuottanut tulosta ja uusi edullisempi sähkösopimus on löydetty, uusi sopimus on mahdollista tilata suoraan vertailukoneen kautta tai siirtymällä vertailukoneen antaman linkin myötä sähköyhtiön omille sivuille.

On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että uuden sähkösopimuksen solmiminen riippuu paljon myös siitä, oletko vaihtamassa nykyisestä sähköyhtiöstä uuteen vai muuttamassa toiseen osoitteeseen.

Uuden sähkösopimuksen tilaaminen

Muuton yhteydessä

Muutto

Muuton yhteydessä voit aina tilata sähkösopimuksen riippumatta siitä, mikä on nykyinen sähkösopimuksesi. Vanhan sähkösopimuksen voi irtisanoa muuton yhteydessä, vaikka se olisi määräaikainen sopimus.

Vaihtamassa sähköyhtiötä

vaihto

Sähköyhtiön vaihdossa sopimuksen voi vaihtaa toiseen 14 vuorokauden irtisanomisajalla, mikäli nykyinen sopimus on toistaiseksi voimassa oleva. Määräaikaisen sopimuksen voi vaihtaa toiseen vasta sopimuskauden päätteeksi.

Muutto vai nykyisen sähkösopimuksen vaihto?

Jos olet vaihtamassa nykyisestä sähköyhtiöstä uuteen esimerkiksi silloin, kun olet löytänyt kilpailuttamisen yhteydessä nykyistä edullisemman sähkösopimuksen, tarkista ennen uuden sähkösopimuksen allekirjoittamista  koituuko nykyisen sähkösopimuksen irtosanomisesta sinulle lisäkuluja.

Näin voi käydä silloin, jos kyseessä on määräaikainen sähkösopimus, sillä tämäntyyppisen sähkösopimuksen irtisanominen kesken sopimuskauden rikkoo sopimusehtoja. Tällöin joudut todennäköisesti maksamaan sopimuksen ennenaikaisesta irtosanomisesta sakkoa.

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi vaihtaa milloin tahansa

Mikäli kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, sähköyhtiön vaihtamiselle ei ole estettä. Tässä tilanteessa voit allekirjoittaa uuden sähkösopimuksen 14 vuorokauden irtisanomisajalla.

Uusi sopimus astuu voimaan kahden viikon päästä siitä, kun olet solminut sähkösopimuksen uuden sähköyhtiön kanssa. Joissakin tapauksissa voit valtuuttaa uuden sähköyhtiösi irtisanomaan vanhan sähkösopimuksen puolestasi.

Muuton yhteydessä vaihto onnistuu aina

Jos olet puolestaan muuttamassa uuteen osoitteeseen, voit irtisanoa myös määräaikaisen sähkösopimuksen ilman lisäkuluja. Muuton yhteydessä tehdyn sähkösopimuksen tapauksessa vanhan sopimuksen irtisanomisaikaa ei tarvitse täyttää, vaan uuden sopimuksen alkamisajaksi voi valita tätä lyhyemmän aikavälin.

On toki tärkeää, että hoidat muuton yhteydessä uuden sähkösopimuksen hyvissä ajoin, sillä mikäli haet sähkösopimukselle mahdollisimman pikaista voimaan astumista, sähköyhtiö voi veloittaa tästä lisäkuluja.

Puhelinmyynnistä sähkösopimusta ei kannata ostaa

Sähkösopimus kannattaa yleensä aina tilata netistä, sillä muissa tilanteissa sopimusten vertailu ei oikein onnistu.

Sähköä myydään usein kadulla feissareiden toimesta ja puhelimitse puhelinmyyjien toimesta. Nämä tilanteet ovat kuitenkin huonoja ostajan kannalta, sillä sähkösopimusten vertailu ei näissä tilanteissa onnistu. Sähkön puhelinmyynnistä on kirjoittanut myös Kilpailu- ja Kuluttajavirasto.

Netin kautta tilattuna sähkösopimukset on mahdollista vertailla ennen tilaamista. Vertailu auttaa uuden sähkösopimuksen valinnassa, ja saat todennäköisimmin itsellesi edullisimman ja sopivimman sopimuksen. Ilman turhaa myyjän painostusta voit myös vertailla sopimuksia rauhassa – mutta kannattaa silti muistaa, että jotkin tarjoussopimukset voivat poistua vertailusivustoilta milloin tahansa.

Millainen sähkösopimus on hinnoittelutyypiltään paras?

Kuten edellä jo mainittiin, edullisen sähkösopimuksen hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota sähkön hinnoittelutapoihin. Sähkön hinnoittelutavat vaihtelevat ja itselleen sopivan sähkösopimuksen valinta riippuu myös siitä, asutko esimerkiksi omakotitalossa vai kerrostalossa.

Kiinteähintaiset sähkösopimukset

Monien mielestä kiinteähintainen sähkösopimus voi kuulostaa parhaalta vaihtoehdolta, koska kyseessä on kaikkein yksinkertaisin sähkön hinnoittelutapa. Kuten nimikin jo viittaa, maksat tästä sähkösopimuksesta kiinteän kuukausihinnan, joka sisältää ennalta määrätyn sähkönkulutuksen kuussa, ja tämän ylittäneestä osasta joudut maksamaan sähköyhtiön hinnaston mukaisen lisämaksun.

Harvoin kaikkein edullisin vaihtoehto

Vaikka kiinteähintainen sähkösopimus voi kuulostaa houkuttelevalta vaihtoehdolta, tällainen sähkösopimus ei yleensä ole kaikkein edullisin, sillä sähkönkulutuksen ylittyessä joudut maksamaan lisämaksua. Lisäksi sähkön kilowattitunnin hinta on kiinteähintaisessa sähkösopimuksessa usein myös kalliimpi.

Yleissähkö

Monien suomalaisten kotitalouksien sähkösopimukset kuuluvat hinnoittelutavaltaan yleissähköön. Yleissähkölla solmittu sähkösopimus on suosittu siitä syystä, että sen toiminta on helppo ymmärtää – tässä tapauksessa maksat sähköstä aina oman kulutuksesi mukaan yhdessä kiinteähintaisen perusmaksun kanssa.

Perusmaksuton sopimus monesti sopivin valinta

Jotkut sähköyhtiöt toimittavat tämäntyyppisiä sähkösopimuksia myös ilman perusmaksua, jolloin sähkön hinta kilowattitunnilta on yleensä hieman korkeampi.

Tällaiset sähkösopimukset sopivat kuitenkin mainiosti kerrostaloasumiseen, jossa sähkönkulutus itsessään on pientä. Tällöin perusmaksu voikin muodostaa sähkölaskussa yllättävän suuren osuuden, eli perusmaksuttoman sähkösopimuksen solmiminen auttaa itse asiassa säästämään rahaa.

Aika- ja kausisähkö

Aika- ja kausisähkö ovat puolestaan hinnoittelutapoja, joissa sähkön hinta vaihtelee vuorokauden- tai vuodenajan mukaan. Aikasähkön tapauksessa sähkö on edullisempaa yöaikaan ja kausisähkön tapauksessa sähkö on edullisempaa talvikauden ulkopuolella.

Sopii lähinnä sähkölämmitteiseen omakotitaloon

Aikasähköön perustuvat sähkösopimukset voivat tuoda säästöä sähkölämmitteisen omakotitalon lämmityskuluihin, kun taas kausisähköön perustuvat sähkösopimukset soveltuvat esimerkiksi sellaiseen omakotitaloasumiseen, jossa sähkönkulutus ylittää vuositasolla 10 000 kWh.

Pörssisähkö

Pörssisähkön tapauksessa sähkön hinta perustuu Pohjoismaiden yhteisen Nord Pool -sähköpörssin SPOT-markkinahintaan.

Pitkällä aikavälillä yleensä edullisin

Pörssisähkö tulee yleensä pitkällä aikavälillä muita hinnoittelutapoja edullisemmaksi, mutta samalla sähkön hinnassa voi esiintyy suuriakin vaihteluita yhden sopimuskauden aikana. Koska sähkön hinta saattaa muuttua jopa päivittäin, monien mielestä pörssisähkö voi kuulostaa liian epävakaalta vaihtoehdolta.

Tästä syystä pörssisähkön hintaa kannattaakin tarkastella aina vuositasolla ja tämäntyyppisiä sähkösopimuksia vertailtaessa viitteenä käytetään aina edelliseen vuoteen perustuvia keskiarvoja.

Kuinka pitkään sähkösopimukseni on voimassa?

Sähkösopimuksen voimassaoloaika voi olla joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Määräaikaisen sähkösopimuksen kesto voi vaihdella vuodesta kahteen, mutta vertailtaessa eri sähkösopimuksia toisiinsa voit törmätä myös tätä pidempiin tai lyhyempiin määräaikaisiin sopimuksiin.

Yli 24kk sopimukset

Pidä kuitenkin mielessä, että jokainen yli 24 kuukauden pituinen määräaikainen sähkösopimus on mahdollista irtisanoa ilman lisäkuluja kahden vuoden sopimuskauden jälkeen. Tätä lyhyemmät määräaikaiset sopimukset on mahdollista irtisanoa vain muuton yhteydessä ilman lisäkuluja.

Hintavakaus ja määräaikaisuus

Määräaikaisen sähkösopimuksen hinta ei yleensä muutu sopimuskauden aikana, mutta vertailtaessa määräaikaisia sopimuksia voit myös törmätä tarjoushinnalla myytäviin määräaikaisiin sopimuksiin. Tarjoushinta voi vaikuttaa houkuttelevalta, mutta se muuttuu normaalisti joko ensimmäisen tai viimeistään parin kolmen kuukauden jälkeen huomattavasti kalliimmaksi.

Muista siis tutustua sopimusehtoihin huolellisesti ennen määräaikaisen sähkösopimuksen allekirjoittamista.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus – Helppo vaihtaa

Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen sopimusehdot ovat huomattavasti joustavammat, eli voit irtisanoa ja ja kilpailuttaa tämäntyyppiset sähkösopimukset oikeastaan milloin vain itse haluat.

Juuri joustavuutensa vuoksi toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset ovat yleensä määräaikaisia sopimuksia kalliimpia. Vertailemalla ja kilpailuttamalla pystyt kuitenkin löytämään itsellesi myös edullisimman toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen.