Kun sitä alkaa taivastelemaan isoja sähkölaskuja ääneen, niin ensimmäinen neuvo on tietysti se, että ”kuluttaisit vähemmän”. Tämä alkaa parin kerran jälkeen tuntua jopa ärsyttävältä, mutta ei se ole mitenkään tuulesta temmattu.
Jahka sähkösopimus on kilpailutettu ja haluat olla takuuvarma siitä, että sähkölaskusi pysyvät pieninä, on ihan oikeasti syytä alkaa olemaan hieman perillä siitä, mihin sähköä kodissa kuluu. Pienempi kulutus varmistaa myös sen, että sähkön siirtolaskut, ne joita et voi kilpailuttaa, pienenevät edes jonkin verran.
Suurimmat sähkösyöpöt
Suomalaisessa kodissa suurimmat energiarosvot ovat valaistus ja lämmitys, mikäli asunto lämmitetään sähköllä. Tämä tuskin tulee kenellekään yllätyksenä, sillä pitkä ja pimeä talvi pakottaa käyttämään sähköä. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa kannattaa investoida suosiolla älykkääseen lämmitykseen, jonka avulla taloa voidaan lämmittää esimerkiksi yöllä, jolloin sähkö on pörssissä halvempaa.
Sähkölämmitteinen sauna vie myös melkoisesti energiaa. Kannattaakin harkita tarkkaan, milloin sitä lämmittää ja kuinka kuumaksi. Voi olla myös ihan paikallaan hankkia aina lämpimänä oleva sauna, joka lämmittää pesuhuoneen lattiaa silloin kun sauna ei ole käytössä: kaksi kärpästä yhdellä iskulla.
Televisio ja sen ympäristöön kuuluvat muut laitteet kannattaa kytkeä yhteen pistokkeeseen jatkojohdolla. Näin sinun ei tarvitse vetäistä kuin vain yksi johto seinästä kerralla. Kun laitteet eivät ole käytössä, on tärkeää ottaa ne myös pois seinästä, jotta ne eivät kuluta sähköä.
Ikkunoiden pesulla on myös vaikutusta sähkölaskuusi. Puhtaat ikkunat päästävät sisään jopa puolet enemmän valoa, mikä puolestaan tarkoittaa sitä, ettei sinun tarvitse turvautua niin paljon sähkövalaistukseen varsinkin päiväsaikaan.
Sähkösopimus on myös työkalu
Sähkösopimus voi olla myös yksi keino, jolla säätelet sähkön kulutusta kotona. Tämä tulee kyseeseen tosin vain sähkölämmitteisissä omakotitaloissa. Kuten jo aiemmin sanottu, kannattaa valita sellainen sähkösopimus, jossa pääset hyötymään yön halvemmasta sähköstä esimerkiksi lämmitystä koskien. Pörssisähkön lisäksi voit valita myös päivä-yö -sähkön, jolloin sähkön hintoja ei tarvitse seurata ihan koko aikaa.
Kannattaa myös harkita aurinkopaneelien asentamista. Näin saat ostamasi sähkön kulutuksen pienenemään, mutta kotona ei tarvitse joustaa mukavuuksista. Ja mikäli vaikkapa kesällä sähköä tulee tuotettua yli omien tarpeiden, voi sitä aina myydä omalle sähköyhtiölle.