Sähkön kilpailutuksella nautit edullisemmasta sähkölaskusta 

Sähkö kuuluu jokaisen suomalaisen kotitalouden pakollisiin kuluihin. Vaikka sähkön hinta riippuu monista eri tekijöistä, pelkästään kilpailuttamalla oman sähkösopimuksen voit säästää selvää rahaa kotitaloutesi sähkönkulutuksessa. Sähkösopimusten vertailu ja kilpailutus onnistuu helposti verkossa, ja voit kilpailuttaa niin muuton yhteydessä hankittavan uuden sähkösopimuksen kuin nykyisen sähkösopimuksesi.

Sähkön kilpailutuksen ansiosta voit verrata nykyistä sähkösopimustasi markkinoilla saatavilla oleviin sähkösopimuksiin ja selvittää helposti, mikä sähköyhtiö tarjoaa minäkin hetkenä kaikkein edullisinta sähkösopimusta. Kilpailutuksen kautta pääset tutustumaan myös eri sopimustyyppeihin ja tarjouksiin, jolloin pystyt löytämään itsellesi juuri omiin tarpeisiisi parhaiten soveltuvan sähkösopimuksen.

Kilpailuta sähkösopimukset muutamassa minuutissa

On suositeltavaa, että sähkösopimukset kilpailutettaisiin ainakin kerran vuodessa. Mutta kenellä on tähän riittävästi aikaa? Tarjouspyyntöjen tekeminen ja sähkösopimusten vertaileminen voi kestää jopa useamman päivän ajan, jos päätät tehdä sen itse. Sähkösopimusten kilpailuttamisen ei kuitenkaan tarvitse olla uuvuttavaa ja vaivalloista, sillä sekä sähkösopimusten vertailu että nykyisen sähkösopimuksen vaihtaminen edullisempaan onnistuu helposti verkossa.

Kun kilpailutat sähkösopimukset verkossa, vertailukone kokoaa puolestasi sähköyhtiöiden senhetkiset sähkötarjoukset yhteen ja samaan paikkaan sekä arvioi näiden tietojen pohjalta tulevan sähkösopimuksesi vuosihinnan automaattisesti. Jotta sähkösopimusten vertailu olisi mahdollisimman helppoa, kone luokittelee sähkösopimukset selkeään järjestykseen, josta näet heti markkinoiden edullisimman sähkösopimuksen juuri sinulle.

Voit lisäksi vaihtaa uuteen sähkösopimukseen näppärästi kilpailutuksen yhteydessä joko irtisanomalla vanhan sähkösopimuksen itse tai valtuuttamalla uuden sähköyhtiön irtisanomaan nykyisen sähkösopimuksesi.

Toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen sähkösopimus?

Ennen sähkön kilpailuttamista on hyvä palata vielä siihen sopimuksen kestoon, jonka olet solminut nykyisen sähköyhtiösi kanssa. Jos kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, ei estettä sähkön kilpailuttamiselle ja sähkösopimuksen päivittämiselle ole. Toisaalta taas, jos olet solminut nykyisen sähköyhtiösi kanssa määräaikaisen sähkösopimuksen, et voi irtisanoa sopimusta ennen sopimuskauden päättymistä ilman lisäkuluja, jos sinulla ei ole esittää sähköyhtiölle riittävän painavaa syytä irtsanomiselle, tässä tapauksessa esimerkiksi muuttoa toiseen asuntoon.

Maksuton sähkön kilpailutus helposti verkossa

Sähkön kilpailuttaminen on sinulle kuluttajana aina täysin maksutonta, sillä sähköyhtiöt vastaavat vertailusivustojen kautta tapahtuvien uusien sähkösopimusten syntyyn liittyvistä korvauksista. Voit siis huoletta kilpailuttaa sähköyhtiöiden tarjoukset ja löytää parhaiten omiin tarpeisiisi soveltuvan sähkösopimuksen.

Vinkkejä sähkön kilpailutukseen

Jotta sähkön kilpailutus sujuisi mahdollisimman helposti, pidä mielessä muutama tärkeä yksityiskohta, joiden avulla varmistat, että löydät aina markkinoiden edullisimman sähkösopimuksen nopeasti ja varmasti.

1. Perusmaksu ja sähkönkulutus

Sähkölaskun hinta muodostuu perusmaksusta, sähkönkulutuksesta, veroista ja siirtomaksusta. Kilpailutettava osuus sähkölaskusta koskee sähköenergiasta maksettavaa hintaa, eli esimerkiksi sähkön siirtomaksua ei ole mahdollista kilpailuttaa. Jotkut sähköyhtiöt tarjoavat myös perusmaksuttomia sähkösopimuksia, ja näitä sopimuksia kannattaa harkita esimerkiksi silloin, jos asut kotitaloudessa, jonka sähkönkulutus on erittäin pientä.

2. Sähkösopimuksen kesto

Sähkösopimukset voidaan jakaa kestoltaan määräaikaisiin ja toistaiseksi voimassa oleviin sopimuksiin. Määräaikaisen sopimuksen tapauksessa sitoudut ennalta määritettyyn sopimuskauteen, yleensä vuoden tai kaksi kerrallaan. Sopimuskauden aikana sähkösopimusta ei ole mahdollista irtosanoa ilman lisäkuluja, ellei kyseessä ole esimerkiksi muutto toiseen asuntoon. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voit puolestaan kilpailuttaa milloin itse haluat, kahden viikon varoitusajalla.

3. Tarjoushinnat

Kilpailutuksen aikana voit törmätä moniin tarjoushintoihin, jotka vaikuttavat ensisilmäyksellä erittäin kannattavilta. Näissä sähkösopimuksissa sähkön hinta voi kuitenkin muuttua tarjouskauden jälkeen, jolloin edulliselta vaikuttava sähkösopimus voikin yllättäen osoittautua muita sähkösopimuksia huomattavasti kalliimmaksi. Kiinnitä siis huomiota sähkön hintavakauteen sähkösopimuksia kilpailuttaessasi!

4. Sähkösopimusten hinnoittelu

Sähkösopimusten hinnoittelu riippuu sekä sähköä tarjoavasta yhtiöstä että sähkön sopimustyypin hinnoittelusta. Ennen kilpailutusta eri sopimustyyppien hinnoittelutapaan onkin syytä tutustua hieman enemmän, jolloin ymmärrät paremmin, millaisia hinnoittelutapoja on olemassa, mistä niiden hinta koostuu ja mikä niistä sopisi parhaiten juuri sinulle.

Pörssisähköön perustuvat sähkösopimukset ovat tänä päivänä hyvin yleisiä. Tämäntyyppisissä sopimuksissa sähkön hinta on sidottu Nord Poolin SPOT-hintaan. Sähköpörssiin perustuvan sähkösopimuksen hyvänä puolena on se, että maksat tällöin sähköstä markkinahintaan, mutta samalla on syytä pitää mielessä, että pörssisähköön sidottu hinta voi myös muuttua – sekä nousta että laskea. Jotkut sähköyhtiöt laskuttavat pörssisähköstä tuntihinnalla, toiset sähköyhtiöt puolestaan perustavat hinnoittelunsa pörssisähkön keskiarvohintaan.

  • Yleissähkö

Pörssisähköstä poiketen yleissähköön perustuvassa sähkösopimuksessa sähkön hinta on aina sama. Yleissähköön perustuvan sähkösopimuksen etuna on sähkön hinnan vakaus, mutta pitkällä aikavälillä se saattaa osoittautua pörssisähköä kalliimmaksi sopimustyypiksi.

  • Vuorokauden- tai vuodenaikaan sidottu sähkön hinta

Joissakin sähkösopimuksissa sähkön hinta on sidottu joko kellon- tai vuodenaikaan. Näissä sopimustyypeissä sähkön hinta on aikasähkön tapauksessa edullisempaa yöaikaan ja kausisähkön tapauksessa edullisempaa talvikauden ulkopuolella. Yösähkön hinnoittelussa sovelletaan yleensä valtakunnallista aikavyöhykejaottelua, jolloin sähkö on edullisempaa aikavälillä 22-07.