Halvin sähkösopimus 

Kun tavoitteena on saada pienempiä sähkölaskuja, tulee helposti tuijotettua ainoastaan niitä numeroita, jotka on printattu isoimmalla. Nämä numerot kertovat usein vain osan totuudesta ja siitä, kuinka halvaksi kyseinen sopimus loppujen lopuksi tulee.

On täysin mahdotonta sanoa yhtä tiettyä sopimusta, joka tulisi aina halvemmaksi kuin se, mikä sinulla juuri nyt on. Suomalaisia on moneen junaan ja monella meistä on jonkinlaisia reunaehtoja, jotka kiilaavat halvimman mahdollisen hinnan edelle: sähkön pitää olla ympäristöystävällistä tai sähkösopimus ei saa olla määräaikainen. Mutta mikäli näillä ei ole sinulle mitään väliä, ei vieläkään voida sanoa, että jokin tietty sopimus olisi aina halvin mahdollinen.

Mihin käytät sähköä?

Asumismuoto on tärkein yksittäinen tekijä, joka vaikuttaa siihen, millainen sähkösopimus on halvin. Ensimmäisenä kannattaa olla perillä siitä, kuinka paljon sähköä käytät ja mihin. Jos asuntosi lämpiää sähköllä, sähköä kuluu paljon ja tuolloin säästöjä voi kerryttää vähentämällä kulutusta. Mikäli sähköä taas ei kulu lämmitykseen, kuten vaikkapa kerrostalossa, itse sähkön hinta ei ole niin tärkeää. Tällaisissa tilanteissa kannattaa valita sopimus, jossa ei ole perusmaksua: se nimittäin muodostaa leijonan osan itse sähkön hinnasta.

Sähkölämmitteiseen kohteeseen halvin sähkösopimus on se, jossa saa mahdollisimman halvan kWh-hinnan itse sähkölle. Vielä parempi olisi, jos pystyt lämmittämään asuntoasi silloin, kun muuta sähkön kulutusta ei ole. Tähän kannattaa valita pörssisähkö tai päivä-yö -sähkö. Jälkimmäinen vaatii kuitenkin se, että talossa on kaksiaikamittari, joita ei enää liioin rakenneta uusiin kohteisiin, ellet sitä itse ole valinnut.

Käytännön vinkkejä halvempaan sähkösopimukseen

Kilpailutus kannattaa ajoittaa loppukesälle. Sähkömarkkinoilla saa tuolloin melko edullisia hintoja eteenkin, jos teet määräaikaisen sopimuksen. Vaikka sähkön hinta on vuodesta toiseen nousujohteista, voi olla ihan fiksu veto lukita itselleen halvimmat hinnat juuri kesällä. Talvelle puolestaan hinnat ovat korkeimmillaan.

Ole oma-aloitteinen ja kysy nykyisen yhtiösi vastatarjous. Mikäli osoitat kiinnostusta halpoja hintoja kohtaan, oma sähköyhtiösi melko lailla joutuu tarjoamaan parempaa hintaa, jottet siirry toiselle yhtiölle. Jo olemassa olevan asiakkaan menettäminen on sähköyhtiölle aina kalliimpaa kuin uuden asiakkaan hankkiminen.