Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus 

Sähkösopimusta tehdessä mieltä painaa yleensä huoli siitä, että kauanko luvatuista halvemmista hinnoista pääsee nauttimaan ja mitä jos ei olekaan täysin tyytyväinen. Suomalaisilla sähkömarkkinoilla on paljon erilaisia toimijoita, joilla puolestaan on paljon erilaisia sopimuksia: aina on siis mahdollista löytää paremmalta kuulostava tarjous. Yhtiöiden välillä sopimukset ovat sisällöltään melko yhtenäisiä, mikä tekee niiden vertailusta paljon helpompaa.

Sähkön kilpailuttaminen ei kuitenkaan ole mitään kovinkaan hohdokasta puuhaa, joten moni haluaa kotiinsa vain sähköt mahdollisimman nopeasti. Tällöin päädytään yleensä ihan perussähköön, joka monien yhtiöiden kohdalla tarkoittaa toistaiseksi voimassa olevaa sähkösopimusta.

Toistaiseksi voimassa – maailman tappiin asti?

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on nimensä mukaisesti voimassa kunnes toisin päätetään. Ideaalitilanteessa sinun ei siis tarvitse tehdä kuin vain kerran elämässäsi sähkösopimus ja se olikin sitten siinä. Moni päätyy toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen kuitenkin siksi, että siitä pääsee eroon heti, kun haluaa. Käytännössä noudatetaan kuitenkin 14 päivän siirtymäaikaa, joka alkaa siitä hetkestä, kun olet tehnyt uuden sopimuksen jonkun toisen kanssa.

Joustavuus ja mahdollisuus vaihtaa ovatkin haluttuja ominaisuuksia, koska tarjouksia tulee vastaan harva se päivä, ja hyvään tarjoukseen halutaan luonnollisesti tarttua. Tiuhaan tahtiin ha hieman ammattimaisesti kun vaihtaa, saattaa säästää ihan mukavia summia vuodessa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että myös hinnat ovat voimassa toistaiseksi, eli sähköyhtiö voi korottaa ja laskea niitä mielensä mukaan perustuen siihen, mikä tilanne sähkömarkkinoilla on. Ilmoitus hinnan muutoksesta näytetään usein vain yhtiön kotisivuilla.

Kenelle tällainen sopimus sopii?

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus kannattaa tehdä, mikäli olet aktiivinen sähkön kilpailuttaja ja seuraat jonkin verran sähkön markkinahinnan kehitystä. Säästöjä pääsee kerryttämään joko pienentämällä omaa kulutustaan tai vaihtamalla halvempaan sopimukseen. Uutta sopimusta tehdessä kannattaa tarkistaa, mitä etuja siihen kuuluu ja kuinka kauan ne ovat voimassa.

Yhtiöiden kanssa kannattaa kuitenkin olla varuillaan ja lukea säännöllisesti esimerkiksi Energiaviraston tiedotteita: mikäli sähköyhtiösi menee konkurssiin tai joutuu muusta syystä lopettamaan toimintansa, on asiakkaan velvollisuus tehdä uusi sähkösopimus toisen firman kanssa ennen kuin sähkötoimitus loppuu.