Määräaikainen sähkösopimus 

Sähkösopimuksia on montaa eri sorttia, mutta onneksi Suomen markkinoilla tarjonta on melko samanlaista jopa eri yritysten välillä. Näin ollen kuluttajan on helpompi vertailla itse sopimuksia, eikä yrityksiä, jotka yrittävät myydä esimerkiksi sillä, että niiden nimi muodostuu 50-prosenttisesti kotikunnastasi.

Kun kilpailutat sähkösopimuksia on tärkeää selvittää, kuinka pitkäksi aikaa saat luvatun hinnan saat ja mitä pieni präntti mainoksessa oikeasti lupaa. Toisinaan voi olla helppo tarttua tarjoukseen, jossa luvataan sähköä halpaan kWh-hintaan ja vieläpä ilman perusmaksua toistaiseksi. Lakiteknisesti tämä ”toistaiseksi” on lyhimmillään kaksi viikkoa, joten kauhean kauaa et välttämättä ehdi halvoista hinnoista nautiskella ja sähköyhtiö kerää omansa pois viimeistään toisessa lähettämässään laskussa. Siksi kannattaakin harkita määräaikaista sopimusta.

Mikä ihmeen määräaika?

Määräaikainen sopimus on nimensä mukaisesti voimassa vain sovitun ajan. Hinta ei muutu, vaikka sähkömarkkinoilla tapahtuisi minkälaisia hinnan heilahteluja tahansa; yleensä hinnat heilahtelevat ylöspäin, joten määräaikaisella sopimuksella saat lukittua hinnat jämptiksi ainakin joksikin aikaa.

Toisinaan sopimusta sanotaan myös kiinteähintaiseksi sopimuksesksi. Eroja määräaikaiseen ei ole, vaan ne tarkoittavat samaa asiaa; ei huolta. Suomen sähkömarkkinoilla tarjotaan usein joko 12 tai 24 kuukauden määräaikaisia sopimuksia, mutta toisinaan tulee vastaan myös 36-kuukautisia. Homma toimii usein siten, että mitä pidemmäksi aikaa olet valmis sitoutumaan, sitä halvemmalla sopimuksen saat. Ja koska sähkön hinta tuppaa olemaan nousujohteista, kannattaakin hinta lukita kerralla mahdollisimman pitkäksi aikaa.

Kenelle määräajasta on hyötyä?

Ennen kaikkea määräaikaisesta sopimuksesta hyötyvät sellaiset ihmiset, jotka eivät halua seurata sähkön hintoja aktiivisesti ja muuttaa kulutustottumuksiaan sen mukaan, minkä hintaista sähkö sattuu juuri tänään olemaan. Määräaikaisen sopimuksen tekee yleensä sellainen henkilö, joka haluaa laittaa sähkösopimuksensa kerralla kuntoon aina parin vuoden välein, mikä tuo paitsi mielenrauhaa myös kontrollia omaan sopimukseen.

Usein kuulee siitä, että määräaikainen sopimus olisi jokin vankila, mutta se on ennen kaikkia hintaturva, josta sinun ei tarvitse maksaa lisämaksua: määräaikaisuus sitoo samalla tavalla myös sähköyhtiötäsi koko sopimuskauden ajan, eikä hintaa saa mennä muuttamaan. Mikäli sinulla on edessäsi muutto, saat lain mukaan purkaa myös määräaikaisen sopimuksen tai sitten muuttaa sen kanssa uuteen kotiin; sinä päätät.