Sähkötarjoukset 

Sähkötarjouksia tulee vastaan melko lailla vuoden ympäri, mutta mikäli haluat parhaan hinnan, kannattaa kilpailutus tehdä kesällä, jos vain mahdollista. Tällöin saat lyötyä kesä halvemmat hinnat lukkoon vaikkapa määräaikaisella sopimuksella ja vältyt talven kauhuilta, kun pörssisähkön hinta hyppää euroon.

Kaikkiin tarjouksiin kannattaa suhtautua tietyllä varauksella: tarjouksen tarkoitus on saada sinut ostamaan tässä ja nyt. Sellainen myyjä, jolla on puhtaat jauhot pussissa, pystyy pitämään tarjouksensa ainakin pari päivää, jotta sinulla on aikaa harkita. Muista myös, että sinulla on lain mukaan 14 päivän palautusoikeus siitä päivästä alkaen, kun olet sopimuksen tehnyt.

Kilpailutus nettisivustoilla

Netin erilaiset sivustot ovat käteviä ja koska sähköyhtiöiden tarjonta on melko samanlaista yhtiöstä riippumatta, sopimuksen niiden välillä ovat melko vertailukelpoisia. Nämä sivustot myös pyrkivät siihen, että vertailet nimenomaan sopimuksia, etkä yhtiöitä.

Kilpailutukseen erikoistuneita sivuja on tosin kahdenlaisia: kaupallisia ja neutraaleja. Kaupallisilla sivuilla yhtiöt tekevät kaikkensa, että juuri niiden sopimus saadaan näyttämään mahdollisimman halvalta. Yhtiöt saattavat maksaa sivustolle hieman ekstraa, että omaa tarjousta nostetaan paremmin näkyville tai että yhtiön mainokset pyörivät sivustolla koko kilpailutuksen ajan.

Ei-kaupallisia sivustoja ei Suomessa juurikaan ole, mutta tärkein niistä on Energiaviraston kilpailutussivusto. Se näyttää sopimuksen hinnan kokonaisuudessaan: näin ollen esimerkiksi paperisesta laskusta kertyvät lisäkulut eivät jää piiloon, vaan ne sisällytetään hintaan.

Valitsit sitten millaisen sivuston tahansa kannattaa joka tapauksessa muistaa, että tarjoukset ovat voimassa vain tämän sivuston kautta. Lisäksi sopimus pitää tehdä sivuston kautta. Jos tämä tuntuu mielestäsi epämukavalta, ei kannata käyttää sivustoja alkuunkaan.

Suoramarkkinointi

Suoramarkkinointi niin puhelinmyynnin kuin pop up -kioskien muodossa ei tunnu mukavalta, mutta niillä on myös omat tarjouksensa, jotka kannattaa kuunnella, mikäli sinulla on aikomus kilpailuttaa sähkösopimus.

Suoramarkkinointia voi tehdä sekä alihankkijan kautta että myös sähköyhtiö itse. Paras mahdollinen tilanne on, jos vaikkapa soittaja on itse sähköyhtiö eikä mikään puhelinmyyntifirma. Näin ollen sinun ei tarvitse antaa tietojasi muille kuin sähköyhtiöllesi. Puhelimessa tehty sopimus on ihan yhtä pätevä kuin paikan päälläkin. Muista, että voit aina pyytää tarjouksen myös kirjallisena sähköpostiisi, jos myyjä on oikeasti rehellinen.