Sähkön vertailuun on tarjolla nykyään monia erilaisia työkaluja, ja tärkeintä valita se, mikä sopii juuri sinulle parhaiten. Osa saattaa turvautua ihan puhtaasti vain kynään ja paperiin kun taas toiset haluavat tehdä taustatiedoillaan mahdollisimman kattavan hakemuksen parilla klikkauksella.
Suomen sähkömarkkinat ovat siinä mielessä hyvät, että yhtiöiden tarjoamat sopimusmallit ovat keskenään melko samanlaisia. Näin ollen niiden sisällön ja hintojen vertailu käy helpommin. Pienet erot kuitenkin vaikuttavat sopimuksen kokonaishintaan: maksaako esimerkiksi paperilasku ekstraa ja pitääkö jonkinlainen luvattu hintaturva ostaa lisäpalveluna. Eri vertailuissa tulee ottaa huomioon myös nämä sivukulut, jotta näet, millaisiin säästöihin sinulla on todellisuudessa mahdollisuudet.
Mitä minun kannattaa vertailla?
Kun vertailet sähkösopimuksia, on ensiarvoisen tärkeää tietää, millainen sähkösopimus tulee halvimmaksi juuri sinun kotiisi. Esimerkiksi kerrostaloasukkaan ei kannata tuijottaa liiaksi itse sähkön kWh-hintaa, sillä sen pienet vaihtelut eivät juurikaan kerrytä säästöjä. Päinvastainen tilanne on vaikkapa sähkölämmitteisessä omakotitalossa, jossa parin euron ero perusmaksussa hukkuu kokonaisuuteen melko nopeasti.
Pidä myös mielessäsi se, että erilaiset tarjoukset lasketaan arvioidun kulutuksesi perusteella. Mitä tarkemman arvion pystyt antamaan, sitä todennäköisemmin tarjoukseen kuuluvat arvio tulevasta sähkölaskustasi vastaa todellisuutta. Kun täytät erilaisten vertailusivustojen kulutusarvioita, nyrkkisääntönä voidaan pitää, että yksin kerrostalossa asuva henkilö kuluttaa noin 1000 kWh vuodessa. Sähkösauna tuo kulutusarvioon 500 kWh:n lisän. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvan perheen kulutusarvio kannattaa aloittaa 10 000 kWh:sta.
Voiko vertailusivustoihin luottaa?
Suomessa ei ole yhtä yhtenäistä sivustoa, joka kilpailuttaisi kaikki sähköyhtiöt. Suurin osa sivustoista on mainosrahotteisia, eli sähköyhtiöiden mainokset pyörivät sivupalkeilla koko ajan ja pyrkivät viemään huomiosi. Sähköyhtiöt luonnollisesti maksavat tästä.
Vertailusivustot saavat tarjouksensa sähköyhtiöiltä, eli sivuston ylläpidon kanssa ei kannata neuvotella sopimuksista. Sähköyhtiöt pyrkivät myös nostamaan omaa tarjoustaan mahdollisimman hyvin näkyvillä; vaikka maksamalla sivustolle tästä. Kuluttajana sinun kannattaa pitää mielessä se, että nämä tarjoukset ovat tarjouksia muiden joukossa, mutta niitä et saa esimerkiksi siten, että soitat vertailun lopuksi kyseiselle sähköyhtiölle ja ilmoitat haluavasi juuri kyseisen sopimuksen.
Vertailusivuston kautta pystyy tekemän ihan pätevän sopimuksen ja siihen kuuluu 14 päivän palautusoikeus, jonka kuluttajansuojalaki sinulle takaa.