Sähkösopimuksien kilpailutuksen yhteydessä yksi tärkeimmistä tavoitteista monille on pienentää sähkölaskua. Näin saisi rahaa säästöön sitten johonkin muuhun. Kun lasku uudelta sähköyhtiöltä sitten kilahtaa postiluukusta, saattaa se aluksi tuntua hyvältä, mutta sitten tuleekin perässä lasku sähkön siirrosta, joka ei ole muuttunut mihinkään; on jopa saattanut nousta taas hitusen.
Nykyään esimerkiksi Energiavirasto käyttää nimitystä sähkön verkkopalvelumaksu, mikä on osittain ihan ymmärrettävää, sillä ”sähkönsiirto” on melkeinpä jo kirosana. Siirtohinnat ovat jatkuva manauksen kohde Suomen sähkömarkkinoilla ja moni toivoisi, että nekin voitaisiin kilpailuttaa.
Toisinaan pääsee unohtumaan, että esimerkiksi myrskyn aiheuttama sähkökatkos ei ole sen yhtiön vika, jolta sähkösi ostat. Se on sähkön siirtoyhtiön vastuulla, sillä he omistavat ne itse kaapelit, joita pitkin sähkö kotiisi tulee. Katkoksien sattuessa kannattaa siis ottaa siirtoyhtiön tiedotteet seurantaan.
Luonnollinen monopoli
Valitettavasti sähkön siirtohintoja ei voi kilpailuttaa, sillä siirtoyhtiöllä on luonnollinen monopoli aina tietyllä alueella. Vaikka monopolit ovat lain mukaan kiellettyjä, tietyin osin tehdään poikkeuksia. Sähkö- ja vesijohtoverkko ovat tällaisia poikkeuksia: ei ole mitään järkeä rakentaa samaan kaupunkiin kahden eri toimijan ylläpitämiä vesijohtoja, jotka sitten kilpailisivat keskenään. Kaksi eri yhtiötä tarkoittaisi myös sitä, että katuja pitäisi kaivaa auki huoltotöiden nimissä kaksi kertaa useammin. Sähkön siirtoverkko on samanlainen tapaus. Molemmissa tapauksissa luonnollinen monopoli tuppaa olemaan myös kunnan tai kuntayhtymän omistuksessa.
Sähkön siirron lisäksi siirtoyhtiöillä on toinenkin tehtävä: ne keräävät sähköveron asiakkailta, joka muodostaa noin puolet siirtoyhtiön lähettämästä laskusta. Kuluttajaa ajatellen sähkölasku koostuu siis kolmesta osasta: itse sähköstä, siirrosta ja sähköverosta. Vain ensimmäisen näistä voi valitettavasti kilpailuttaa.
Tulevaisuuden näkymät
Viime vuosina päättäjät ovat heränneet kansalaisten turhautuneisuuteen sähkön siirrosta ja sen alati kasvavista hinnoista. Siirtoyhtiöt ovat perustelleet hintojen nousua verkon uudistustarpeella: tavoitteena on siis kaivaa linjat maan alle, jossa ne olisivat suojassa vaikkapa syyskyrskyiltä. Eri hallitukset ovat kuitenkin vasta viime vuosina alkaneet painostaa siirtoyhtiöitä oikeasti toteuttamaan tätä.
Myös siirtoyhtiöiden mahdollisuutta korottaa hintoja on rajoitettu viime vuosina. Nykyisen lain mukaan yhtiö saa korottaa hintojaan maksimissaan 15 % vuoden välein.