Pörssisähkön hinta 

Pörssisähkö on erittäin suositeltava sähkösopimus sellaiselle henkilölle, joka kuluttaa sähköä paljon. Mikäli sinulla on esimerkiksi sähkölämmitteinen omakotitalo tai maatila, vuosittaisen sähkön kulutuksen laskeminen aloitetaan 10 000 kWh:sta. Tällöin on tärkeää saada sopimus, jossa sähkön kWh-hinta on mahdollisimman alhainen. Vaikka sopimuksen perusmaksu olisikin vitosen kuussa, se hukkuu itse sähkön hintaan melko nopeasti.

Toisin kuin muiden sähkösopimusten kohdalla, pörssisähkössä kannattaa olla numeroiden kanssa tarkkana, sillä sähköyhtiö ei voi antaa täyttä kuvaa sähkön hinnasta tulevaisuuteen ja suurin osa tuosta hinta-arviosta perustuu spekuloinnille tai aikaisemman vuoden numeroille. Pörssisähkösopimusten kohdalla kuitenkin oletetaan, että asiakas on valmis seuraamaan sähkön hintoja säännöllisesti ja tiedostaa hintahyppyjen riskit. Lisäksi täytyy olla valmis muokkaamaan omaa kulutustaan sähkön hinnan mukaan.

Mistä pörssisähkön hinta muodostuu?

Pörssisähkösopimusten hinta ilmoitetaan usein siten, että perusmaksu on XX €/kk ja itse sähkön hinta + 0,XX snt/kWh. Numerot saattavat siis näyttää pieniltä, mutta tuo itse sähkön hinta on vain sähköyhtiön perimä välityspalkkio sinulle myydystä sähköstä. Muita termejä tälle ovat marginaali ja komissio. Välityspalkkio lisätään itse sähkön markkinahinnan päälle ja se on se hinta, joka sinulta laskutetaan. Jos siis esimerkiksi sähkö maksaa pörssissä 8 snt/kWh ja välityspalkkio on 0,23 snt/kWh, sinulta laskutetaan 8,23 snt/kWh.

Lisää sekavuutta yhtälöön tuo se, että jokaiselle tunnille on oma hintansa. Esimerkiksi klo 8–9 välillä sähkö voi maksaa 6,1 snt/kWh, mutta 12–13 se onkin hypännyt 19,8 snt/kWh. Nyrkkisääntö on se, että sähkö on halvempaa yöllä ja kesällä. Talvipäivinä hinta saattaa olla tunnin verran niinkin korkea kuin 42,3 snt/kWh. Kaikkien näiden hintojen päälle tulee luonnollisesti sähköyhtiön välityspalkkio, joka tosin onneksi säilyy vakiona.

Miten säästöjä saa kertymään?

Pörssisähkön kohdalla ihmisen omalla kulutuksella on mahdollista saada suuria rahallisia säästöjä aikaan, kunhan on vain valmis joustamaan joistain mukavuuksista ja pysymään hereillä sähkömarkkinoilla. Sähköllä lämmittäjän kannattaa ottaa hyöty irti yön halvimmista tunneista ja pitää huoneen lämpötila hieman alhaisempana talvella turvautuen ihan suosiolla villapaitaan.

Onneksi pörssisähkösopimukset ovat lähes poikkeuksetta toistaiseksi voimassa, eli niistä pääsee eroon 14 päivän irtisanomisajalla eroon silloin, kun haluaa.