Pörssisähkö 

Suomen markkinoilla on lukuisia eri sähkön myyjiä ja niillä on kaikilla useampi sopimus tarjolla, joten voi olla ihan ymmärrettävästi tuskallistakin kahlata ne kaikki läpi ja sitten puntaroida, mikä on itselleen se kaikkein sopivin. Hyvä puoli on kuitenkin se, että sopimukset ovat sisällöltään samanlaisia, vaikka nimet saattavatkin vaihdella, joten niiden vertailu eri yhtiöiden välillä käy melko helposti. Ensimmäisenä kannattaa kuitenkin tiedostaa, mitä haluaa.

Monia pelottaa sitoutua sähkösopimukseen määräajaksi, joten silloin tulee valittua toistaiseksi voimassa oleva sopimus, josta pääsee eroon juuri silloin, kun haluaa. Tällöin sähköyhtiöt tarjoavat usein pörssisähköä.

Mitä on pörssisähkö?

Pörssisähkö erottuu usein muista sähköyhtiön tarjoamista sopimuksista sillä, että numerot näyttävät pieniltä: itse sähkön hinnaksi mainitaan vaikkapa + 0,2 snt/kWh. Tässä pitää kuitenkin muistaa, että tuo luku on sähköyhtiön välityspalkkio, jonka se laskuttaa itse sähkön markkinahinnan päälle. Jos siis sähkön hinta on ollut klo 12–13 välisenä aikana 8,5 snt/kWh, sinulta laskutetaan 8,7 snt, kun siihen kuuluu myös välityspalkkio. Lisäksi sopimukseen kuuluu myös parin kolmen euron perusmaksu kuukaudessa.

Toisinaan pörssisähköstä käytetään nimeä markkinasähkö, joka viittaa siihen, että sähkön hinta on täysin sähkömarkkinoiden vietävissä. Toinen yleisessä käytössä oleva nimi on tuntisähkö, joka viittaa siihen, että jokaiselle tunnille on oma hintansa. Hinnat julkaistaan hieman alle vuorokausi etukäteen ja perustuvat sähkömarkkinoiden hintaan.

Kenelle pörssisähkö sopii?

Pörssisähkösopimukseen ei juurikaan ikinä kuulu määräaikaa, mutta kun miettii sopimuksen hinnan kehitystä, voidaan pörssisähköä suositella realistisesti vain kahdessa tapauksessa: mikäli tykkäät seurata aktiivisesti sähkön hintoja ja mikäli kulutat paljon sähköä esimerkiksi lämmityksen kautta. Mikäli tunnistat itsesi molemmista, vielä parempi. Parhaassa mahdollisessa tilanteessa pystyt myös kontrolloimaan sitä, milloin kotiasi lämmität, jolloin lämmitys kannattaa laittaa päälle yöksi, jolloin sähkö on halvempaa. Näin säästöä kertyy parhaimmillaan parikin sataa euroa vuodessa.

Pörssisähkön hintaa voi seurata Fingridin ylläpitämästä Tuntihinta-sovelluksesta. Tämän avulla on helpompi suunnitella omaa kulutustaan sähkön tuntihinnan mukaan. Mitä isompi sähkön kulutuksesi on, sitä enemmän kykenet säästämään. Esimerkiksi omakotitalon asukkailla ja maatilan omistajilla pörssisähkösopimuksen perusmaksukin hukkuu nopeasti itse sähköön verrattuna, joten sitä ei aina välttämättä kannata edes katsoa.